روش های دم كردن قهوه

 طرز تهیه قهوه فوری, طرز تهیه قهوه

نوشیدنی قهوه نوعی نوشیدنی گرم می باشد

طرز تهیه قهوه” به شکل های مختلف:

نوشیدنی قهوه نوعی نوشیدنی گرم می باشد كه از دانه برشته شده قهوه كه از گیاه قهوه بدست می آید، تهیه می شود.

نوشیدنی قهوه نوعی نوشیدنی گرم می باشد كه از دانه برشته شده قهوه كه از گیاه قهوه بدست می آید، تهیه می شود. انواع مختلف قهوه وجود دارد مشابه قهوه فرانسه، قهوه نیواورلئان، قهو ترک، قهوه مکزیکی و …. . که طرز تهیه آنها با هم گوناگون می باشد.

قهوه همچون چای، جایگاه خاصی در انواع نوشیدنی های گرم دارد. با افزایش کردن مواد مختلف به نوشیدنی قهوه و همچنین با روش های مختلف دم كردن آن، انواع متفاوتی از این نوع نوشیدنی را تهیه می كنند.

انواع دانه های قهوه

قهوه ها به دو گونه کلي تقسيم می شوند:

نوع عربی Arabica نوعی قهوه سنتی می باشد که عطر و طعم آن از همه بهتر می باشد.

نوع روبوستا Robusta که ميزان کافئين آن بيشتر می باشد و در آب و هوايی که نوع اول در آن قادر به رشد نيست، پرورش می يابد. بنابراين از اين نوع قهوه به دليل کم‌قیمت تر بودن، برای مصارف مختلف استفاده می کنند. از نوع روبوستا معمولاً به تنهايی استفاده نمی شود، چون طعم تلخ و ترشی دارد. انواع بهتر آن را برای تهيه اسپرسو به کار می برند.

قهوه عربی را بر اساس بندری که اين نوع قهوه از آنجا صادر می شد نام گذاری کرده بودند. امروزه انواع قهوه ها نسبت به گذشته خاص تر شده می باشد. معمولاً نام قهوه ها را با توجه به نام کشور، ناحيه و گاهی نام ايالت توليد کننده قهوه می گذارند.

روش های مختلف دم كردن قهوه :

برای تهیه نوشیدنی قهوه، قهوه را می توان به صورت های مختلف دم كرد. پایان این روش ها را به چهار دسته كلی تقسیم نموده اند كه فرق این روش ها تنها به این نكته بستگی دارد كه چگونه آب را به قهوه افزایش می كنند.

1) جوشاندن :

یكی از روش های قدیمی دم كردن قهوه كه هنوز در مناطق خاور میانه، آفریقای شمالی، کشور تركیه و کشور یونان به كار می رود، این می باشد كه قهوه را به همراه آب، داخل قوری می ریزند و اجازه می دهند كه آرام به جوش آید. این نوع قهوه را گاهی شیرین مصرف می كنند. برای این كارچند حبه قند داخل قوری می ریزند و می گذارند تا همراه قهوه به جوش آید. گاهی به این قهوه هل هم افزایش می كنند.

قهوه ترک به این روش تهیه می شود. قهوه بدست آمده، نوشیدنی غلیظی می باشد كه رویش كف دارد و پودر قهوه هم در ته فنجان، ته نشین شده می باشد.

2) تحت فشار قرار دادن :

قهوه اسپرسو، با تحت فشار قرار دادن آب داغ تهیه می شود. این روش برای تهیه انواع قهوه به كار می رود. قهوه اسپرسو طعم متمایزی داشته و به علاوه رویش ماده خامه مانندی جمع می شود. در این روش از نوعی قوری كه سه بخش دارد استفاده می كنند. در بخت پایینی، آب می ریزند. پس از آن كه آب به جوش می آید، با فشار داخل بخت میانی می شود كه پودر قهوه در آن بخت قرار دارد. در نهایت، نوشیدنی قهوه در بخت بالایی قوری جمع می شود. معمولاً قوری را روی گاز می گذارند تا عملیات تهیه قهوه صورت گیرد.

3) كمک گرفتن از نیروی جذب :

روشی دیگر برای تهیه ی نوشیدنی قهوه، قرار دادن پودر قهوه داخل یک صافی می باشد كه آب جوش قطره قطره روی قهوه می چكد. طعم این قهوه به میزان آب و قهوه خیلی بستگی دارد. اما كلاً طعم قهوه اسپرسو از این قهوه بهتر می باشد. در این روش با استفاده از نیروی جذب، آب از میان پودر قهوه ردشدن می كند و قهوه خوش طعمی را ایجاد می نماید.

4) خیس كردن :

در این روش از استوانه ای شیشه ای كه دارای پیستون صافی داری می باشد استفاده می كنند. قهوه و آب جوش در استوانه با هم مخلوط می شوند (معمولاً به مدت چند لحظه) قبل از آن كه پیستون كه به شكل فویل می باشد، پایین بیاید. در این هنگام نوشیدنی قهوه در بخت بالایی آماده ریختن می باشد.

بیشتر بخوانید:  مزه و فواید سیر قرمز

قهوه های كیسه ای نسبت به چای كیسه ای كمیاب ترند. این امر به دلیل آن می باشد كه در تهیه ی قهوه كیسه ای باید مقدار زیادی قهوه آسیاب شده (نسبت به چای به كار رفته در چای كیسه ای) به كار برد كه از نظر اقتصادی برای تولید كنندگان این محصولات، با صرفه نمی باشد.

در پایان این روش ها از مخلوط آب جوش با قهوه آسیاب شده (دانه قهوه ای كه برشته و آسیاب شده می باشد) استفاده می شود. پودر قهوه یا پشت صافی باقی می ماند یا همراه نوشیدنی داخل فنجان ریخته می شود. میزان ریز بودن دانه قهوه بستگی به نوع نوشیدنی دارد كه قرار می باشد با آن تهیه شود.

دستگاه های برقی تهیه قهوه، آب را جوش می آورند و سپس مواد لازم را بدون این كه لازم باشد انسان كمک زیادی كند، با هم مخلوط می كنند. این دستگاه ها بر اساس برنامه دوران بندی خاصی عمل می كنند. افرادی كه در تهیه نوشیدنی قهوه مهارت دارند، دانه های سبز قهوه خام و دم كردن آنها به روش سنتی را ترجیح می دهند.

روش های مختلف دم كردن قهوه,نحوه درست کردن قهوه

نحوه درست کردن قهوه

انواع قهوه از نظر دم کردن به صورت زیر می باشند:

۱.قهوه ترک

۲.قهوه فرانسه

۳.قهوه اسپرسو

۴.قهوه های دمی

۵.قهوه های سریع

۶.اسپرسو دوپیو

۷.اسپرسو لانگو

۸.اسپرسو ریستریتو

۹.اسپرسو ماکیاتو

۱۰.اسپرسو کوبانو

۱۱.لاته ماکیاتو

۱۲.کافه لاته

۱۳.کاپوچینو

۱۴.اسپرسو کن پانا

۱۵.کافه بِرِو

۱۶.رِد آی

۱۷.بلک آی

۱۸.دِد آی

۱۹.کافه موکا

۲۰.آمریکانو

و…

انواع نوشیدنی قهوه :

قهوه تلخ: نوعی قهوه ی دم كرده می باشد كه بدون شكر، شیر و دیگر مواد افزودنی مصرف می شود.

شیر قهوه: قهوه ای می باشد كه پس از تهیه ی آن، شیر و گاهی شكر افزایش می كنند.

كاپوچینو: نوعی اسپرسو می باشد كه با شیر كف كرده و گاهی شكر و كاكائو تهیه می شود.


قهوه معطر:
در برخی كشورها، به نوشیدنی قهوه مواد مختلفی افزایش می نمایند. شكلات یكی از مرسوم ترین این مواد می باشد كه یا روی قهوه آماده شده می پاشند یا همراه با قهوه هنگام دم كردن، مخلوط می كنند. البته از برخی ادویه جات از جمله دارچین، جوز هندی، هل و.. هم برای معطر نمودن قهوه استفاده می كنند.


قهوه یونانی یا قهوه ترک:
این نوع قهوه را با جوشاندن پودر خیلی ریز قهوه در آب تهیه می كنند. این نوع قهوه را داخل قوری مسی كه دسته بلندی دارد و سر آن باز می باشد درست می كنند. زمانی كه قهوه را داخل فنجان می ریزند، صافی نمی گذارند و بنابراین، پودر قهوه كه دیگر به پس‌مانده قهوه تبدیل شده می باشد هم داخل فنجان می ریزد. معمولاً فنجان را تا مدتی حركت نمی دهند تا این پودر قهوه كاملاً ته نشین شود. گاهی به این نوع قهوه ادویه و شكر هم افزایش می كنند.

طرز تهیه قهوه سریع:

به احتمال خیلی زورمند نام قهوی سریع را شنیده باشید و اصطلاحی که خیلی رایج شده (نسکافه)و یا کافی میکس می باشد که به جای قهوه سریع استفاده می کنیم.اما فرق قهوه سریع با قهوه دم کردنی در چیست؟

به طورکلی باید گفت به قهوه هایی که در یک روند و با یک سری متد های خاص هر کارحانه ای به طور مانند (شرکت نسکافه) فراوری شده و به صورتی تبدیل می شود که با آب جوش به شما و یا شیر به شما یک نوشدنی آماده بدهد قهوه سریع یا به اصطلاح انگلیسی (On the spot espresso) گفته می شود. بسیاری از این قهوه های سریع با ترکیب های مختلف و فراوری های مختلف عرضه می شود.

قهوه سریع پودری می باشد كه قابل حل شدن در آب یا شیر می باشد. این نوع قهوه به روشی خیلی گوناگون از قهوه هایی كه در بالا در موردشان توضیح داده شد، تهیه می شوند. البته این نوع قهوه مسلماً طعم قهوه هایی كه برای درست كردن آنها دوران صرف می شود، را ندارد. برخی این نوشیدنی را غیر قابل تحمل به شمار می آورند و بعضی عقیده دارند كه جایگزین خوبی برای نوشیدنی قهوه واقعی می باشد. برخی هم عقیده دارند كه این نوشیدنی، اصلاً قهوه نیست و نوعی نوشیدنی خاص خود می باشد.

دم کردن قهوه, روش دم کردن قهوه ترک

طرز درست کردن قهوه

طرز تهیه قهوه ترک:

بیشتر بخوانید:  فواید كلم بروكسل

روش ترکی یکی از روش های قدیمی دم کردن قهوه که هنوز در خاورمیانه، آفریقای شمالی، ترکیه و یونان به کار می رود این می باشد که قهوه را به همراه آب، داخل قوری می ریزند و اجازه می دهند که آرام به جوش آید. روش تهیه دقیق این نوع قهوه در ادامه آمده می باشد.

دانه های قهوه باید به ریزترین اندازه آسیاب شده باشند.

ابتدا آب سرد را درون قهوه جوش بریزید. به ازای هر فنجان قهوه معادل سه چهارم فنجان را با آب سرد پر کرده و داخل قهوه جوش بریزید. سطح آب باید تا ابتدای گردنه یا تنگی قهوه جوش برسد و از آن بالاتر نرود و گرنه سرریز می شود.

الان پودر قهوه را به آب افزایش کنید. به‌ ازای هر فنجان قهوه خوری آب، دو قاشق چایخوری قهوه.

می توانید در صورت متمایل‌شدن به ازای هر دو قاشق چایخوری پودر قهوه، یک قاشق چایخوری شکر هم به قهوه افزایش کنید.

وقتی شکر کاملا در آب حل شد، اجاق گاز را روشن کنید؛ با شعله ای میانه رو به کم. اگر شعله زیاد باشد قهوه تان می سوزد. در این مرحله قهوه را هم نزنید.

پس از گذشت دوران کمی -حدود دو لحظه- یعنی زمانی که حرارت به حدود ۷۰ درجه می رسد، قهوه ابتدا به حباب زدن از کناره ها می کند. جمع شدن حباب ها حالتی روی سطح قهوه به وجود می آورد که آن را اصطلاحا «خامه قهوه» می نامند. در این مرحله قهوه را از روی حرارت بردارید تا حرارت و خامه کمی فروکش کنند. هرگز اجازه ندهید حرارت به بالاتر از ۷۵ درجه برسد، چون مزه قهوه بیش از حد استخراج خواهد شد.

قهوه جوش را مجددا به آرامی و تمرکزفکر روی شعله کم قرار دهید و سه بار این عمل را دوباره‌کاری کنید تا خامه قهوه قوام بیاید.

قهوه را به آرامی در فنجان بریزید.

این نوع قهوه را گاهی شیرین مصرف می‌کنند. برای این کار چند حبه قند داخل قوری می‌ریزند و می‌گذارند تا همراه قهوه به جوش آید. گاهی به این قهوه هل هم افزایش می‌کنند. قهوه ترک، به این روش تهیه می‌شود. قهوه به دست آمده، نوشیدنی غلیظی می باشد که رویش کف دارد و پودر قهوه هم در ته فنجان، ته نشین شده می باشد. قهوه اسپرسو، با تحت فشارقراردادن آب داغ تهیه می‌شود. این روش برای تهیه انواع نوشیدنی‌های قهوه به کار می‌رود. قهوه اسپرسو طعم متمایزی داشته و به علاوه رویش ماده خامه مانندی جمع می‌شود.

طرز تهیه قهوه اسپرسو espresso :

قهوه اسپرسو نرم تر از فرانسه و زیر تر از ترک آسیاب می شود و با دستگاه مخصوص اسپرسو دم می شود به صورتی که آب با فشار زیاد از قهوه ردشدن داده می شود و عصاره قهوه به طور کامل خارج می گردد، اسپرسو در فنجان کوچکتر از قهوه ترک سرو می شود و کف نازک و روشنی روی آن می بندد (اگر دستگاه خوب و قهوه مناسب استفاده گردد) و بدون لرد می باشد.

و اما اسپرسو یکی از محبوب ترین و دوست داشتنی ترین قهوه ها در دنیا می باشد. اسپرسو پایه و به اصطلاح (قهوه ی پایه) نوشیدنی های مختلفی همچون لانگو و کاپوچینو و لاته و آمریکانو و غیره می باشد.

قهوه اسپرسو را می توان با دستگاه ها و قهوه جوش های متفاوتی که امروزه در بازار خیلی گسترده و جوراجور می باشد تهیه نمود.

محبوب ترین قهوه جوش های خانگی را می توان موکاپات نامید که امروزه در منزل هر قهوه دوستی پیدا خواهید کرد. موکاپات ها یا همان قهوه جوش های روگازی در عرض چند لحظه و بدون زحمت زیادی به شما یک شات قهوه اسپرسو خواهند داد. موکاپات ها امروزه در سایزهای مختلف و در شکل و رنگ بندی های خیلی جوراجور در بازار موجود می باشند.

طریقه درست کردن قهوه ترک,روش دم کردن انواع قهوه ها

نحوه درست كردن قهوه

جنبه های اجتماعی نوشیدنی قهوه :

بیشتر بخوانید:  آیا شیر شتر فایده ای برای سلامتی دارد؟

كشورهای آمریكا، آلمان و فنلاند به ترتیب، بیشترین میزان مصرف قهوه را دارند. در كانادا و اروپا هم این نوشیدنی رایج می باشد و بسیاری از رستوران ها تخصص ویژه ای در تهیه ی این نوشیدنی دارند.

در این رستوران ها چای، انواع ساندویچ، انواع كیك و كلوچه و دیگر انواع اسنك هم عرضه می شود. افرادی كه این نوشیدنی را خیلی دوست دارند، معمولاً در پیك نیك ها و یا مسافرت ها قهوه را آماده نموده و داخل فلاسك كه تا مدتها آن را گرم نگه می دارد با خود می برند.

در برخی كشورها، مخصوصاً شمال فرانسه، نوشیدنی قهوه جایگاه خاصی در عصرگاهی دارد. افراد، دوستان و افراد فامیل خود را به عصرگاهی دعوت می كنند و به عنوان عصرگاهی، به آنها قهوه با كیك می دهند. معمولاً این كیك ها را خانم ها خود در منزل تهیه می كنند.

البته از قهوه در وعده صبحانه هم خیلی زیاد استفاده می كنند.


مواد محرک موجود در قهوه :

همان طور كه می دانید، قهوه دارای كافئین بوده كه نوعی ماده محرك محسوب می شود. بنابراین معمولاً برای صبحانه و هنگام كار، از این نوع نوشیدنی استفاده می كنند (چون كافئین خاصیت از بین بردن حالت خواب آلودگی دارد). دانش آموزان و دانشجویان هم در شب های امتحانات، از این نوشیدنی استفاده می كنند كه قدرت تمركزشان بالا رود. كارمندان هم وقتی کوفته می شوند و حس می كنند كه برای ادامه كار دیگر انرژی ندارند، با خوردن یك فنجان قهوه انرژی خود را باز می یابند.

قهوه بدون كافئین، نوعی قهوه می باشد كه كافئین موجود در آن را با استفاده از آب یا یك حلال دیگر، مثلاً تری كلرو اتیلن گرفته اند.

قهوه به عنوان نوعی كود :

پس‌مانده نوشیدنی قهوه كود خوبی محسوب می شود، چون میزان نیتروژن آن خیلی بالاست. نیتروژن بخش عمده RNA و DNA و همچنین پروتئین را تشكیل می دهد كه گیاهان برای رشد خود، به این مواد نیاز اساسی دارند. پودر قهوه پتاسیم، فسفر و بسیاری از مواد لازم برای رشد گیاه را هم در بر می گیرد. بسیاری از باغبان ها به این عملکرد رسیده اند كه با افزایش كردن پودر قهوه به خاك، گل های رز بزرگ و خوشرنگ می شوند.

خطر نوشیدن قهوه برای سلامتی 

كافئین موجود در قهوه می تواند شخص مصرف كننده را معتاد كند یا احتمال خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد. افرادی كه از این نوشیدنی زیاد مصرف می كنند، همگی نوعی حالت عصبانی را پس از مصرف زیاد قهوه توضیح می كنند. در سال های اخیر، تحقیقات نشان داده اند كه مصرف چای، به مراتب كم ضررتر و سالم تر از مصرف قهوه می باشد. البته چای هم كافئین دارد، اما مقدار این كافئین كمتر می باشد.

تحقیقات مختلفی در زمینه ضررهای نوشیدن قهوه صورت گرفته می باشد. برای مانند، تحقیقی كه در فوریه سال 2003 م در كشور دانمارك بر روی 18.478 زن باردار كه میزان مصرف قهوه آنها در زمان حاملگی شان زیاد بود صورت گرفت، نشان داد كه احتمال مرده به دنیا آمدن نوزاد در مادرانی كه هنگام حاملگی قهوه زیاد می نوشیدند (تقریبا 4 تا 7 فنجان در روز) خیلی بیشتر از مادرانی می باشد كه از این نوشیدنی خیلی كم استفاده می كنند.

تحقیقی كه در سال 2004 انجام شد نشان داد كه مصرف بیش از یک فنجان قهوه در روز، سبب افزایش التهاب و حالت برافروختگی می شود. در عملکرد این حالت، مصرف قهوه اثر مضاعفی بر عروق قلبی می گذارد.

 

مطلب پیشنهادی

فواید گوشت مرغ

اگر بخواهیم گوشت مرغ را در 1 کلام شرح دهیم، “همه کاره بودن” توضیح مناسبی …