12 نکته مهم درمورد بستنی

راز بستنی خوب, چکارکنیم بستنی خانگی یخ نزند

سنگ نمک نقطۀ انجماد یخ را کاهش می دهد

یکی از لذت‌ بخش ترین میان وعده هایی که در تابستان طرفدارانش بیشتر هم می‌شود، بستنی می باشد. در این مطلب می خواهیم کمی درباره‌ آن بیشتر بدانیم …

آیا تا به حال سردرد پس از خوردن بستنی را تجربه کرده‌اید؟

محققان به این نوع سردرد، « فریز مغزی » می گویند. وقتی خوراکی‌های سردی مشابه بستنی یا آب خیلی سرد می خوریم، دمای سقف دهانمان که در حالت رایج گرم می باشد به سرعت پایین می‌آید و سبب ایجاد اختلال در خون رسانی به این ناحیه و تحریک اعصابی می‌شود که باید خون را به مغز برسانند. با ایجاد اختلال در خون رسانی به مغز هم به وسیله تورم عروق اتفاق می افتد و به این ترتیب، اعصاب مغزی تحریک می‌شوند و سردرد به سراغمان می آید.

اگر طرفدار بستنی هستید و نمی توانید سردردهای پس از آن را تحمل کنید، نگران نباشید. متخصصان دانشگاه میشیگان می گویند اگر خوراکی های سرد را آرام بخورید و اجازه دهید بدنتان خود را با دمای آن ها وفق دهد، از اینگونه سردردها خلاص خواهید شد. اگر دوست دارید اطلاعات کاملتر و جدیدتری در مورد بستنی به دست بیاورید، بد نیست این پرسش و پاسخ ها را با تمرکزفکر بخوانید.

1 – چرا روی بعضی از بستنی‌ها یخ می‌بندد؟

گاهی وقتی بستنی را از فریزر و بسته بندی خارج می کنیم، بلورهای ریز یخ بر سطح آن می بینیم و نمی دانیم دلیل یخ زدن روی بستنی چیست. این مسئله نه ربطی به کیفیت پایین بستنی دارد و نه به زیاد ماندن آن داخل فریزر. تنها دلیل یخ زدن سطح بستنی این می باشد که شما آن را مدتی بیرون از فریزر نگهداری کرده اید و پس از نرم و باز شدن یخ، دوباره آن را داخل فریزر گذاشته اید. برای پیشگیری از ایجاد چنین مشکلی باید بستنی را تا پیش از مصرف همواره در دمای بین 0 تا منفی 5 درجه سانتی‌گراد داخل فریزر نگه دارید.

2 – چرا برای تهیه بستنی‌های خانگی به نمک نیاز داریم؟

اگر اهل درست کردن دسرهای خانگی باشید، احتمالا این سۆال برایتان پیش بیاید. نمک، ماده‌ای سخت می باشد و ترکیب آن با یخ و خامه سبب می شود مواد بستنی راحتتر سرما را جذب کند و داخل فریزر یخ ببندد.

سنگ نمک نقطۀ انجماد یخ را کاهش می دهد، دمای مخلوط یخ و سنگ نمک زیر نقطه انجماد آب می باشد.

3 – آیا کالری یک اسکوپ بستنی یخی میوه‌ای از یک اسکوپ بستنی خامه‌ای کمتر می باشد؟

یک اسکوپ بستنی یخی یا بستنی ماستی حدود 120 کیلوکالری انرژی دارد و بدون چربی‌های اشباع می باشد، اما یک اسکوپ بستنی خامه‌ای دارای دست‌کم 145 کیلوکالری انرژی می باشد که این انرژی با افزودن شکلات یا انواع مغزها به بستنی‌های خامه‌ای به مراتب بالاتر هم می‌رود.

بیشتر بخوانید:  برترین روش پخت بوقلمون

از سوی دیگر یک اسکوپ بستنی خامه‌ای حدود 6 گرم چربی اشباع دارد، بنابراین مصرف این‌گونه بستنی‌ها به افراد گرفتار افزایش وزن یا کلسترول بالای خون توصیه نمی شود.

4- آیا بستنی های رژیمی  سالم تر از بستنی های معمولی هستند؟

میزان چربی در بستنی رژیمی دست‌کم ۵۰٪ کمتر و میزان کالری آن ۳۳ ٪ کمتر از بستنی های معمولی ست، اما این سبب نمی شود که آن را سالم تر بدانیم  و به آن معنا نیست که شما می توانید مقدار بیشتری از آن بخورید. حتی بستنی رژیمی بیش از حد چربی دارد. سعی کنید دست‌کم با مقایسۀ برچسب های تغذیه  گزینۀ کم چرب تررا انتخاب کنید. تنها اندازۀ نصف یک فنجان بستنی بریزید و برای لذت بخشی بیشتر آن را آرام بخورید.

5- فرق میان بستنی یخی و بستنی چیست؟

بستنی یخی با شربت های میوه ها درست می شود واغلب برای از بین بردن مزۀ غذاها در دهان بین وعده ها سرو می شود. افرادی که مشکل هضم  لاکتوز دارند با خیال آسوده می توانند ازاین خوراکی که هیچ مادۀ لبنی در ساخت آن استفاده نشده می باشد صرف کنند. البته  شربت ها گاهی حاوی شیر، تخم مرغ یا ژلاتین هستند. گیاهخواران یا افرادی که هر محصول حیوانی را نمی خورند، می توانند بستنی را با کرۀ بادام زمینی، شیر بادام، شیر نارگیل ودیگر مواد جانشین فراورده های لبنی درست کنند.

 

علت یخ زدن بستنی سنتی خانگی,چرا بستنی خانگی یخ میزند

سنگ نمک نقطۀ انجماد یخ را کاهش می دهد

6- چرا خوردن بستنی اعتیادآور می باشد؟

بستنی‌خورهای پیشه‌ای می‌دانند مرتب و روزانه بستنی خوردن می‌تواند پس از مدتی برای شخص اعتیاد به بستنی ایجاد کند. محققان معتقدند شیرینی و چربی بستنی سبب جذب ذائقه‌های مختلف به آن می‌شود، اکنون اگر فردی مدام بستنی بخورد، ذائقه‌اش به دریافت شیرینی و چربی بیشتر متمایل می‌شود و به این ترتیب، میل و حرص او به خوردن بستنی بیشتر و بیشتر خواهد شد. تنها راه رهایی از اعتیاد به بستنی، محدود کردن مصرف آن به 2 بار در هفته می باشد.

7- آیا بستنی‌های لایت از بستنی‌های معمولی سالم‌ترند؟

به تازگی بستنی‌هایی با عنوان « لایت » به بازار آمده‌اند و ادعا می‌شود از سایر بستنی‌ها سالم‌تر هستند. بد نیست بدانید چربی این بستنی‌ها حدود 50 درصد و کالری آن‌ها حدود 33 درصد کمتر از سایر بستنی‌هاست اما این دلیلی بر سالم‌تر بودن آن‌ها نیست.

به هر حال در تهیه بستنی‌های لایت هم از خامه استفاده شده می باشد و خامه، هم انرژی دارد و هم چربی اشباع. متأسفانه بسیاری از افراد به دلیل اینکه اندیشه می‌کنند بستنی‌های لایت سالم‌تر هستند، مقدار یا حجم بیشتری از آن‌ها را در برنامه غذایی‌شان می‌گنجانند و به این ترتیب سالم‌تر که نمی‌مشابه هیچ؛ گرفتار افزایش وزن و چربی بالای خون هم می‌شوند.

بیشتر بخوانید:  نکات ریز و مهم آشپزی

8- چرا بستنی در روزهای گرم همراه با وزش  باد سریعتر آب می شود؟

این سرعت در ذوب شدن کاملاً منطقی ست، زیرا در این شرایط آب و هوایی، بستنی سرد گرمای هوا را به خود می کشد . همچنین  بستنی در آب و هوای مرطوب نیز سریعتر ذوب می شود.

9- بستنی ماستی چیست؟

بستنی ماستی به انواعی از بستنی ها گفته می شود که ویژگی های ماستی دارند. بیشتر بستنی هایی که ما در حال حاضر آن‌ها را مصرف می کنیم، تخمیری نیستند بلکه بلافاصله فرموله و سپس منجمد می شوند، اما بستنی می تواند تخمیری هم باشد.

در بستنی تخمیری، پایه فرآورده تخمیر می‌شود. اکنون اگر در مخلوط این بستنی‌های تخمیری، از ماست که خودش شیر تخمیر شده با استارترهاست هم استفاده شود، به آن می‌گوییم بستنی ماستی! در واقع، پایه اولیه بستنی‌های ماستی همان شیر می باشد که در روند تولید به آن استارترهایی که ماست تولید می‌کنند، می‌افزایند و دیگر مواد لازم برای مخلوط بستنی مشابه شکر، چربی، مواد پایدارکننده و طعم‌دهنده‌ها را هم به آن افزایش می‌کنند.

بستنی ماستی جزو گروه لبنیات، البته با کمی تغییرات شیمیایی می باشد که خواص خیلی مفید و بسیاری هم دارد. این بستنی، علاوه بر اینکه ترکیب‌های شیر را دارد، طی فرآیند تولید، غلیظ‌تر هم شده می باشد و احتمالا بتوان تنها اشکال آن را کالری بالایش دانست.

10- نان بستنی اکسید تیتانیوم دارد؟

نان بستنی از مخلوط آب، آرد، نمک، مقدار کمی روغن و… تهیه می‌شود. بها غذایی آن به مقدار کم به نسبت مواد تشکیل‌دهنده از نظر نشاسته و املاح شبیه بها غذایی نان می باشد. از ترکیب این مواد، خمیری خیلی شل در مقایسه با خمیر نان به دست می آید. این خمیر داخل قالب های مستطیل شکل خیلی داغی که عمقشان خیلی کم می باشد و به اشکال گوناگون لوزی، چهارخانه، خطوط مورب و… هستند، ریخته می شود.

در تاثیر حرارت قالب، خمیر خود را می‌گیرد و می‌پزد و در نهایت نان‌هایی نازک و ترد و شکننده تهیه می شود. نان بستنی قیفی هم به این روش تهیه می شود تنها قالب ها به شکل قیف هستند. برای اینکه نان‌های بستنی، حالتی براق و درخشنده داشته باشند، به آن‌ها ماده‌ای به نام اکسید تیتانیوم می افزایند.

این ماده انواع مختلفی دارد و به دو نوع «غذایی» و «صنعتی» در بازار موجود می باشد. در نوع غذایی، ماده اکسید تیتانیوم کیفیت و درجه خلوص بالایی دارد و مواد سمی و فلزات در آن موجود نیست، اما نکته مهم این می باشد که باید بر اساس استاندارد و حد قابل مشخص و مجاز، از این ماده استفاده شود.

بیشتر بخوانید:  طرز تهیه‌ ماهی فیله سوخاری

از آنجا که برخی از نان‌های بستنی داخل کارگاه‌ها تهیه و توزیع می‌شوند، ممکن می باشد از نوع صنعتی این ماده که کیفیت خوبی ندارد یا بیش از مقدار مشخص شده، استفاده شود. از سوی دیگر چون اکسید تیتانیوم فرآورده‌ای وارداتی می باشد، امکان واردات آن از کشورهای غیرقابل اعتماد وجود دارد.

بیشتر کارخانه‌های مطمئن و معروف در تولید بستنی، نان بستنی را نیز خودشان تهیه می کنند. در این کارخانه‌ها بر روند تولید نان بستنی نظارت و کنترل انجام می‌شود اما روی کارگاه هایی که اقدام به تولید نان بستنی می کنند، نظارت و کنترلی وجود ندارد و از سوی دیگر به دلیل عدم نظارت و کنترل دقیق، برای تهیه نان بستنی از اکسید تیتانیوم غذایی یا صنعتی استفاده می‌شود. پس بستنی های نانی را از مکان‌های معتبر بخرید.

11- از چه زمانی بچه ها می توانند بستنی بخورند؟

بعد از یکسالگی می توانید به بچه ها، محصولات لبنیاتی مشابه شیر، پنیر، خامه… بدهید و بستنی هم یکی از آنهاست. البته باید مطمئن باشیم که شیری که در بستنی به کار رفته ، شیر پاستوریزه باشد، چون بچه ها به پروتئین شیر و دیگر ترکیبات آن آلرژی دارند.

با این وجود، برخی تحقیقات پیشنهاد می کنند که تا می توانید به بچه هی خود کمتر بستنی بدهید، چون حاوی مواد مغذی کمتری می باشد.

بستنی ‌های لایت,انواع بستنی

بستنی ماستی به انواعی از بستنی ها گفته می شود که ویژگی های ماستی دارند

12- چرا به کودک زیر یکسال نباید بستنی داد؟

وقتی کودک زیر یکسال می باشد کم کم با غذاهای جدید آشنا می شود و بهتر می باشد غذاهای سالم را به او معرفی کنید. برای همین هنوز زود می باشد که دادن بستنی را ابتدا کنید. در اینجا به چند دلیل اشاره می کنیم که چرا باید تا یکسالگی به کودک خود بستنی ندهید.

• نگهدارنده ها

تقریبا همه بستنی ها حاوی نگهدارنده ها، چربی، قند ، ترکیبات مصنوعی و رنگ غذایی می باشند. بنابراین بها این را ندارد که شکم کودک خود را با این مواد غذایی ناسالم پر کنید.

• شیر گاو

کودک زیر یکسال نمی تواند شیر گاو را تحمل کند.

• باکتری ها

امکان رشد باکتری ها در بستنی ها زیاد می باشد، چه از مغازه بخرید و چه خودتان در منزل تهیه کنید. چون هنوز سیستم ایمنی کودک بی‌قدرت می باشد، کودک با خوردن بستنی ممکن می باشد گرفتار عفونت شود.

• مشکلات گوارشی

هضم شیر و دیگر ترکیباتی که در تهیه بستنی مورد استفاده قرار می یگرند برای کودک مشکل می باشد. بستنی می تواند سبب درد شکمی و نفخ در کودک زیر یکسال شود.

 

مطلب پیشنهادی

فواید گوشت مرغ

اگر بخواهیم گوشت مرغ را در 1 کلام شرح دهیم، “همه کاره بودن” توضیح مناسبی …